Datalogiskt tänkande

Datalogiskt tänkande vad är det, vad innebär det att tänka datalogiskt och vad ska man ha det till?

Datalogiskt tänkande är en problemlösningsteknik, där problemet och lösningen är svaret! Ja du läste rätt, svaret är inte det som är det väsentliga det väsentliga är hur du kom fram till svaret!

Jag misstänker att ni hört er lärare säga.

- Skriv inte bara svaret utan visa hur ni kom fram till svaret!

Faktum är att vi som driver denna sajten hört det många gånger när vi gick i skolan. Men varför vill då läraren veta hur vi kom fram till svaret? Jo för att genom att vi visa hur vi tänkte kan läraren se om vi förstått problemet och hur vi resonerat för att komma fram till lösningen. Genom att att beskriva hur vi tänkt kring ett problem kan vi lära andra, men att kunna beskriva en lösning är också en nyckel till något annat, något superspännande.....något som innefattar datorer....och instruktioner.

Varför är problemet och lösningen intressant? 

Anta att din kompis håller upp en helt vanlig mjölkförpackning och frågar dig.

- Du, hur mycket innehåller den här mjölkförpackningen?

Du himlar med ögonen....tänker lite sedan svarar du kanske på något av tre följande sätt.

1) Den innehåller 1 liter!

2) Meeen läs på förpackningen det står ju!

3) Det kan du ju räkna ut! Mät sidorna! Ta sedan dina mätvärden och multiplicera dem, med varandra. Det vill säga  Basen * Höjden * Längden och du får ut volymen.

Det första svaret är korrekt, men svaret kan bara användas på andra förpackningar som har samma längd på sina sidor. Svar två är lite mer generellt, du talar om för din kompis att hen kan hitta mängden skrivet på förpackningen. Faktum är att det i Sverige är lag på att ange hur mycket en förpackning innehåller. Men det tredje svaret är annorlunda, det tredje svaret är helt generellt och allmängiltigt. Faktum är att det svaret kan användas för att räkna ut hur mycket alla rätblock innehåller.

 

Men vad har detta med datalogiskt tänkande att göra?

Jo, det du gjorde när du svarade din kompis att hen kunde räkna ut det genom att använda en linjal och lite matematik, så tänkte du utan att veta det datalogiskt. Du formulerade ett problem och efter det formulerade du en lösning. 

Problemet formulerade du genom att se mjölkpaketet som något annat, du såg det som en låda(rätblock) med sidor som har längder, längder som är mätbara. Problemet förvandlades från hur mycket innehåller den här mjölkförpackningen? Till hur beräknar vi volymen av ett rätblock? 

När du beskrivit problemet formulerade du en generell lösning för att räkna ut alla rätblocks volym. 

Basen * höjden och bredden = volymen av ett rätblock.

Men detta är ju inget nytt tänker du människan har tänkt så här i alla tider, vi har delat med oss av lösningar genom böcker och samtal med andra människor, som de sedan kunde använda för att lösa sina egna problem, så vad är poängen?  Jo skillnaden nu från då är att det finns en apparat som man kan prata med och få att göra saker åt oss genom att vi ger den instruktioner vi menar förstås datorn!

Att prata med en dator är annorlunda

Kommer du ihåg att vi pratade om lösningen kunde användas till något spännande? Jag tror nog att du listat ut vad, just det vi kan använda oss av lösningen som en del till att programmera ett datorprogram. För att kunna programmera ett datorprogramm behöver vi översätta vår lösning till ett språk datorn kan förstå, ett programmeringsspråk.

För att kunna skapa ett program som räknar ut volymen behöver vi vår generella formel.

Basen * Höjden * Bredden = Volymen av ett rätblock. 

Men formlen är inte allt bara en bit på väg, men fortsätt läsa och gör övningarna så kommer du också kunna skappa datorprogram och lära dig datalogiskt tänkande!

Program i Scratch som räknar ut volyment av rätblock!  Testa!